Flugfisket 2014

Flugfisket 2014

Bajsälv (m.a.p. havsöring)

Publicerad 2017-09-14 20:04:00 i Allmänt

Fiskade intensivt 3,5 timmar i morse. Ingenting förutom en halvkilos puttefnask. Sedan 2 timmar, ingenting! Efter sen lunch körde jag intensivt i tre timmar.Bästa flodtiden kl 16-19 från bänken till Kvaelöyra och bänken igen. Absolut ingenting! Högst tveksamt om jag tar septemberfisket i denna älv nästa år. Laxfiskena jag haft här i sommar har gått bra, fått många laxar. Laxfisket har blivit riktigt bra! 10 ton lax fångat ifjol och 8,5 i år. Men öringfisket blir bara sämre och sämre.Jag tror det är taget ett halvt ton öring i älven i år - katastrof! Jag tror jag måste undersöka Ranaälvens öringfiske nästa år.... Det är ungefär lika nära som Beiarn. Eller kanske Saltdalselva, Men de verkar inte få så mycket där heller även om det är mer än i Beiarn. Ranaelva måste definitivt undersökas, boendemöjligheter med gångavstånd till poolerna, fisktillgång, topografi med mera. Nu är det slutfiskat i Norge för denna säsong. Nu ska jag jobba några dagar de kommande två veckorna och sedan blir det en välförtjänt semester på Mallis med min fru. Efter Mallis jobba några dagar och sedan roadtrip med öringfiske i Älvkarleby och barnbarnen med päron på programmet. Dessutom ska jag och Barbro hinna med att hälsa på son och dotter i respektiva stad. Halvpensionärslivet är härligt även om det är svårt att hinna med allt man vill göra!

Inte ett liv

Publicerad 2017-09-13 19:24:00 i Allmänt

Har gjort ett tidigt kvällspass från ovanför bänken till kanalen. Fiskade varje meter omständigt. Inte ett hugg, inte ett vak! Jag begriper ingenting.Floden borde ha dragit upp ny fisk! Väldigt konstigt alltihop! Tröstar mig med Wilderängs "Höstsol" och lite fin konjak. Man är väl pensionär!

Uruselt fiske

Publicerad 2017-09-13 14:33:00 i Allmänt

Jag fiskar seriöst men får ingen fisk av dignitet. Bästa fisken på de två senaste dygnen en nystigen lax på c:a ett kilo.Ser inte heller att någon annan får ordentlig fisk här på Kvael och Vold. Maskmetarna längre ner mot mynningen får väl en del men här är det dött. Har inte sett ett ordentligt vak på flera dagar. Det har helt enkelt inte gått upp ordentlig fisk i älven. Hoppas det stiger riktig fisk med kvällens flod.Fiskar mest med koppartuben på bilden men har provat allt möjligt. Nu lunch- och armvila. Går hyfsat att vänsterspeya extremlånga kast men armen värker.

Kvael och Vold

Publicerad 2017-09-11 15:40:00 i Allmänt

Fiskade bron och neråt i morse. Perfekta förhållanden, älven har stigit och blivit lite färgad och det regnade. Havsöringsväder galore! Men inte ett liv! Jag byter till en större koppartub när jag passerat bänken och då börjar det hugga försiktigt. Ett tiotal försiktiga påslag. Fäster och landar en knappt kilos. Fiskar sedan Vold, kanalen, klippan och översta poolen. Får en liten och har ett par hugg. De jag pratar med får bara småfisk. Det är inte särskilt mycket fiskare här nu.
Älven går drygt 30 m3 och är lite färgad. Fisket borde faktiskt vara bättre med så bra förhållanden - mycket bättre!

Allen

Publicerad 2017-09-10 12:52:00 i Allmänt

Våldsam vind men vi fiskade bron och neråt. Vi hade ett antal påslag allihop.Jag gjorde dock inte många kast pga armen. Sanden fick en öring på 1,4 samt tappade en stor som kapade tafsen. Jag gick upp och lagade lunch och så småningom kom pojkarna upp från älven. Efter lunch och kaffe åkte de hemåt. Tråkigt! Själv sitter jag här med en laffe och ser stormen riva i träden utanför. Regnar gör det också vilket är bra för då stiger älven. Den är lite väl liten nu. Avser trotsa vinden samt armen och gå upp till bron och göra några kast.

Uselt fiske

Publicerad 2017-09-10 05:56:00 i Allmänt

Sedan finbesöket kom har det blåst en väldigt hård nedströmsvind. Fisket har varit uselt. Ingenting på Kvael under fredag eftermiddag/kväll. Fiskade Strand under lördagen. Väldigt fina sträckor och en del fisk i farten på morgonen, vi hade några påslag men ingen som ville fastna. Wienerschnitzel till lunch och därefter ett lååångt Strandpass. Ingenting!!! Inga fiskar som högg eller vakade, bara denna extremt hårda vind. Det mest positiva var att min arm klarade högerspey. Det mest negativa var att jag under dagens fiske överbelastade den så nu värker armen och är näst intill obrukbar. Av det skälet ställde jag in lördagskvällens fiske. Av andra skäl ställde även mitt finbesök in fisket. Vi åt middag på fisksoppa och hade trevligt hyttekos i stället med stormen rytandes utanför.Konstaterar att nya vadarjackan är en fullträff! Alltid trevligt när nya grejor visar sig överträffa förväntningarna. Bara att ta på sig den är värt ansträngningen att gå ut och fiska i grisväder. Ytterst oklart om jag pga armen kommer att kunna fiska idag söndag. Kommer i alla fall att kunna agera gillie åt finbesöket. Jag låter dem sova en stund till innan jag väcker dem med frukost.

Två påslag

Publicerad 2017-09-08 11:40:00 i Allmänt

Körde upp till Voldbron kl 6 i morse. Inget hände med 0,23 och minitube. Satte på en Sunray Shadow och i andra kastet rev det i ordentligt djupt nere i V:t. V:t har ju förändrad topografi men vid så här lågt vattenstånd ser man ett tydligt V i strömmen. Senare åkte jag upp till mitt emot Volds övre ända och fäste en öring på runt 1,5 kg. Tappade den dock innan jag fått iland den. Åkte över till Voldsidan för att kolla fisketrycket: Tre bilar överst på Vold och fyra vid Voldbänken! Det får bli Kvael i eftermiddag! Snart finbesök!

Femte voltan

Publicerad 2017-09-07 19:45:00 i Allmänt

Vaknade 3 med fruktansvärd värk i höger hand. Handen obrukbar hela dagen med svår värk. Försökte kurera med diverse salvor, liniment och piller och efter två GT på kvällen tänkte jag att jag provar med vänsterspey på Kvaelvaldet. Det är femte turen till Beiarn i sommar och jag har fått laxar alla de tidigare turerna.... Nåväl, älven är på 20 m3 (bra) och väldigt klar (inte så bra) så jag satte på minsta minituben på 0,23 tafs! Fyra påslag på en dryg timme innan jag miste tafsen i botten. Knöt på en minitub på nästa tafsdel som var 0,28 för att se om öringarna högg ändå. Genast drar det på en fin fisk strax ovanför Voldbänken. En bra stund senare landar jag till slut en 3 kilos lax, ganska blank. Den returneras givetvis. Några fler påslag blir det inte med den tafsen. Sätter på 0,23 igen och går ner till Kvaelöyra. Ingenting där märkligt nog. Nu hand- och armvila (slemsäcksinflammationen har inte riktigt läkt) och sedan blomkålssoppa! 06:00 imorgon seglar min minitube ut över älven ovanför Voldbron. Har träffat stappelgubben för första gången i sommar. Trevligt, jag trodde nästan han gått vidare till de sälla fiskevattnen då jag inte sett honom tidigare i sommar. Sonen och frun är också här. Sonen ville prata. Mycket... Imorgon kommer det finfrämmande från Norr- och Västerbotten!
Lev väl vänner

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela